Фільтрувати матеріали за датою: Вівторок, 27 березня 2018 — Запорізька обласна філармонія
Вівторок
27
березня
12:20

РОЗПОЧИНАЄМО «АКОРДИ ХОРТИЦІ»!

     26 березня 2018 року у Запорізькій обласній філармонії відбулася прес-конференція з нагоди проведення XVIІІ Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці».
     У прес-конференції взяли участь:    
     Віра Мартиненко – директор Запорізької дитячої школи мистецтв № 1, голова правління Запорізького обласного благодійного фонду «Акорд», заслужений працівник культури України, директор конкурсу-фестивалю
     Ірина Конарева – генеральний директор КЗ «Запорізька обласна філармонія» ЗОР, заслужений працівник культури України
     Вячеслав Редя – головний диригент академічного симфонічного оркестру КЗ «Запорізька обласна філармонія» ЗОР, народний артист України, художній керівник конкурсу-фестивалю
     Олена Піддубна – головний спеціаліст Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації.
     З привітальним словом до присутніх звернулася директор Запорізької дитячої школи мистецтв № 1, голова правління Запорізького обласного благодійного фонду «Акорд», заслужений працівник культури України, директор конкурсу-фестивалю Віра Мартиненко. Директор розповіла, що творчий марафон розпочато наприкінці січня, коли проходив І (відбірковий)  тур конкурсу-фестивалю «Акорди Хортиці». Журі І туру, до складу якого входили відомі та видатні музиканти і викладачі м. Запоріжжя,  прослухали 930 заявок з усіх регіонів України, Литви, Англії, Білорусі в номінаціях «Струнні інструменти», «Народні інструменти», «Духові та ударні інструменти» «Сольний спів», «Вокальні ансамблі», «Інструментальні ансамблі», «Фортепіано», «Фортепіанні ансамблі» та ін. Найбільш  цікава та складна «боротьба» як завжди у номінації «Соліст з оркестром». В цьому році надійшло 124 заявки від конкурсантів, які змагалися за право виступити з академічним симфонічним оркестром Запорізької обласної філармонії  - головний диригент народний артист України В’ячеслав Редя.     
     Віра Олександрівна розповіла, що вже третій рік поспіль володар Гран-прі одержить грошову винагороду у розмірі 10000 грн., яка установлена Запорізькою міською радою та Лауреатів І ступеню в усіх номінаціях конкурсу. Юні таланти отримають дипломи, подарунки, заохочувальні призи та почесне право виступити на Гала - концерті.
     Генеральний директор Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева зазначила, що Міжнародний конкурс-фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці» - це справжнє свято юних  талантів та один з найвідоміших в Україні музичних проектів для молоді. На сьогодні це потужний форум юних виконавців, який користується великим авторитетом в професійних мистецьких колах.  За роки створення й проведення конкурсу багато талановитих музикантів отримали путівку у життя саме завдяки участі у «Акордах Хортиці». За 18 років існування цього конкурсу-фестивалю, його гостями стали понад 7000 юних  музикантів з Австрії, Білорусі, Вірменії, Грузії, Кореї, Китаю, Росії, Сербії, Чехії, США, Японії, Литви та всіх куточків України.  Ірина Едуардівна нагадала, що  на концертах Запорізької обласної філармонії завжди багато інтелектуальних глядачів – еліти нашого міста (не тільки дорослих слухачів, а й маленьких шанувальників класичної музики), тому колектив філармонії прагне якомога більше духовно розвивати запоріжців. «Ми завжди радо вітаємо всіх учасників фестивалю у концертному залі імені М.І. Глінки й створюємо необхідні комфортні умови для перебування та проведення репетицій.  Головний подарунок від філармонії – це виступ  на сцені концертного залу разом з академічним симфонічним оркестром під керуванням народного артиста України Вячеслава Реді» - додала Ірина Едуардівна. Кожного року географія фестивалю збільшується та кількість учасників зростає, що не може не радувати. У цьому році зросла кількість заявок  з Західних регіонів України. Запорізька земля у цьому році прийме понад 800 учасників з міст:  Київ, Харків, Дніпро, Суми, Одеса, Кіровоград, Черкаси, Полтава,  Луцьк, Львів, Чернівці, Івано-Франківськ,  Рівно,  Костянтинівка, Херсон, Генічеськ, Миколаїв, Маріуполь  та інших міст України.  Майже 250 учасників представляють Запоріжжя та Запорізьку область.  
        Цього року в гості до Запоріжжя приїдуть молоді обдарування  з  Білорусі, Литви. Вперше до Запоріжжя приїздять конкурсанти з Великої Британії, які навчаються в одній з самих престижних шкіл Лондона - The Purcell School of Music.
       Таким чином у змаганнях візьмуть участь майже 800 молодих виконавців. (солістів та учасників різноманітних ансамблів). А гостинна козацький край радо вітатиме всіх юних музикантів.
       В рамках  прес-конференції головний диригент академічного симфонічного оркестру, народний артист України Вячеслав Редя розказав, що традиційно, у відкритті XVIІІ Міжнародного конкурсу-фестивалю «Акорди Хортиц» візьмуть участь члени журі, які є зразком наслідування для юних конкурсантів. 29 березня о 18.00 в відбудеться відкриття фестивалю концертом академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії, головний диригент – народний артист України Вячеслав Редя та членів журі, видатних музикантів-віртуозів: заслужені артисти України Богдана Півненко (скрипка) – голова журі,  Олена Старікова (сопрано), Віталій Солом'янчук (ударні інструменти), Олег Созанський (бандура), Олександр Рукомойніков (саксофон); лауреат міжнародних конкурсів Наталія Костенко (домра) та зарубіжні гості Юстас Дваріонас (фортепіано, Литва), Вільям Фонг (фортепіано, Англія). Особлива роль в проведенні конкурсу-фестивалю належить академічному симфонічному оркестру Запорізької обласної філармонії. Музиканти тісно співпрацюють із конкурсантами й дуже ретельно готуються до конкурсу-фестивалю. За 18 років понад 500 талановитих юних музикантів  мали унікальний шанс виступити в якості соліста з академічним симфонічним оркестром Запорізької обласної філармонії. В цьому році ще 23 конкурсанти мають можливість виступити з цим колективом.
      Головний спеціаліст Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Олена Піддубна згадала володарів Гран-прі останніх років, які мають подальші досягнення та демонструють високу майстерність, пов’язуючи своє життя із музикою.
     На завершення зустрічі учасники прес-конференції запросили мешканців  та гостей міста насолодитися прекрасної музикою і завітати на творчу зустріч з членами журі 30 березня о 18.00, майстер-клас ЗАУ Богдани Півненко 1 квітня о 19.00,   на конкурсні прослуховування  в номінації «Соліст з оркестром» 31 березня, 2 квітня о 18.00 та 3 квітня о 13.00 на гала-концерт переможців  конкурсу-фестивалю «Акорди Хортиці».

Опубліковано в Новини

     Любителі мистецького проекту «Філармонія-дітям» 25 березня завітали на музичний квест «Таємниці філармонії». Проект проходив вперше та неабиякий глядацький інтерес свідчить про те, що подібні заходи не тільки цікаві, а й корисні для підростаючого покоління.

     Стартував квест у камерній залі філармонії, де присутні змогли зануритись в мистецьку атмосферу. Феї Музика та Гармонія запросили всіх у подорож сторінками книги «Таємниць філармонії». Чарівну книгу  прямо з концерту поцупив блогер,  він хотів завдяки їй отримати популярність та «лайки». Отже, розпочалась друга частина дійства - діти поділились на команди та відправились вирішувати цікаві завдання. Одним з творчих етапів була вікторина -  Охоронниця історії філармонії (заслужений працівник культури України Алла Ходакова) розказала багато нового та цікавого. Малята отримали масу вражень і позитивних емоцій. Далі учасники зустрілись з Маестро Віртуозо (лауреат міжнародних конкурсів Володимир Галіченко) та допомогли скласти програму сольного концерту, відгадавши назви та авторів відомих музичних композицій. Стали у нагоді як досвід батьків, так і кмітливість дітей. Наступним іспитом були музичні загадки та ребуси від Знавця музичних інструментів (лектор-музикознавець Світлана Анегловська).

     Ще одне завдання називалось «віртуальний оркестр», де команди познайомились з Володаркою звуку (концертмейстер Іоланта Дамаскіна) та у ігровій формі дізнались як розташовуються музичні інструменти у симфонічному оркестрі. Розгадуючи загадки квесту, діти не тільки дізнались багато нового про філармонію, познайомились з філармонічним лаштунками, а ще навчились взаємодіяти, приймати рішення, використовувати логіку. По завершенні всіх рівнів квесту, учасників чекав музичний подарунок у виконанні артистів Запорізької обласної філармонії: ансамблю бандуристів «Божена», Володимира Галіченка (скрипка), Іоланти Дамаскіної (фортепіано), Дмитра Савеєрова (кронтрабас). Приємним бонусом стало вручення сертифікату переможця кожному учаснику квесту. Також, на згадку шанувальники змогли зробити селфі з улюбленими артистами концертної програми.

     Музичний квест – це спроба колективу філармонії осягнути неосяжне: професійні артисти філармонії, шедеври класичної музики, цікаві маршрути, яскраві костюми, експозиція музичних інструментів, вікторини, загадки. Варто рекомендувати новий проект як чудовий варіант сімейного відпочинку, гарний подарунок для дитини або веселе дозвілля компанії друзів.

     Організатори вже готують нові сюрпризи і чекають учасників музичного квесту «Таємниці філармонії» 22 квітня о 12.00 у концертному залі ім.М.І.Глінки.

Опубліковано в Новини
Вівторок
27
березня
11:46

СПІВАЮ – ЗНАЧИТЬ ЖИВУ

Співачка … мабуть одна з найпопулярніших нині професій, але мало хто знає скільки сил та енергії вкладає справжній професіонал у виконання творів. Вокаліст, окрім таланту від Бога, повинен бути музично грамотним, володіти високою акторською майстерністю та мати широкі вокальні дані. Всі ці якості притаманні чарівній співачці, солістці Запорізької обласної філармонії, провідному майстрові сцени Юлії Яксі, сольний концерт якої відбувся 23 березня 2018 р. у концертному залі ім. Глінки Запорізької обласної філармонії.

Насолоджуватися світлим, насиченим, блискучим тембром голосу та артистизмом співачки слухачі змогли в різноманітних композиціях концертної програми. Ніжні, ліричні композиції Ф. Легара дует Ханни і Данило з опери «Весела вдова», Дж. Гершвінаколискова Клари з опери «Поргі і Бесс» полонили слухачів своєю м’якістю та душевним теплом. Разом із зміною образів, змінювалися і настрої музичних творів – від пристрасних, іспанських «Хабанери» Дж. Бізе, арії Джудітти Ф. Легара, до барвистого, імпресіоністичного Дуету квітів з опери «Лакме» Л. Деліба та світлих арій Лауретти з опери «Джанні Скіккі» Дж. Пуччіні. Багатогранний талант солістки Ю. Якси розкривається у всіх напрямках вокального мистецтва: це і академічний вокал з оперними аріями, старовинними романсами, і народна музика, і звичайно естрадний стиль, як вітчизняної музики, так і відомих зарубіжних хітів. Тому друга частина концерту була присвячена саме естрадній музиці. Технічно та інтонаційно складна композиція «Зозуля»л. Є. Матюшенко, муз. М. Нєкрасов), неосяжні, прозорі композиції «Намалюю тобі зорі» (муз. і сл. Тіна Кароль), «Місяць» (муз. і сл. Н. Могилевська), любовні почуття у пісні «My Heart Will Go On» з к/ф «Титанік», суперечливі емоції в пісні Крістіни з мюзиклу «Привид опери» - і це ще далеко не повний перелік всіх різноманітних образів, які зуміла передати глядачам співачка.

Привітали Юлію Яксу та доповнили концерт новими вокальними та інструментальними композиціями її колеги – провідний майстер сцени Микола Квєтков, Вікторія Шестакова, ансамбль бандуристів «Божена», керівник – заслужена артистка України Ольга Беженарь, а також артистка оригінального жанру Марина Євченко. Яскравими ілюстраціями до пісень стала різнобарвна відеоінсталяція.

Діапазон співачки в 4 октави дозволів їй виконати твори, написані як для сопрано, меццо-сопрано, так і для контральто, тому Юлія Якса змогла зробити запоріжцям неочікуваний сюрприз – виконати сучасну, технічно складну, віртуозну арію Діви Плавалагуни з к/ф «П’ятий елемент». До цього дня жодній співачці нашого міста це було не під силу!

Весь вечір у концертному залі панувала атмосфера затишку та свята. Глядачі дякували співачці прекрасними квітами, щирими посмішками та гарячими оплесками, довго не відпускаючи зі сцени, викликаючи «на біс». А Юлія Якса, в свою чергу наповнила серця публіки незабутніми враженнями, чудовими емоціями, теплом та радістю. Адже для співачки музика – це і є її життя: « Якщо співаю – значить живу!»

Опубліковано в Новини

    Українське музичне мистецтво багате яскравими сторінками, видатними творчими особистостями, про які ми – самі українці – на жаль, не все знаємо. Фортепіанний концерт, що відбувся 21 березня 2018 р. у концертному залі ім. М.І. Глінки Запорізької обласної філармонії присвячений ювілеям генія музичного мистецтва Сергія Рахманінова та українського композитора Василя Барвінського, який заслуговує особливої уваги.
    Насичений та трагічний творчий шлях митця В. Барвінського дає привід замислитись над силою волі, нескореним духом композитора, який вправно керував Львівськім музичним інститутом, був доктором мистецтвознавства, почесним доктором Українського інституту в Празі, всесвітньовідомим композитором, концертуючим піаністом, а потім втратив всі привілеї і був засланий до мордовських таборів політв’язнів на цілих 10 років. Незаслужено знеславлений, незаслужено забутий…він все-таки  зумів залишити нам у спадок кращі музичні сторінки фортепіанних творів.
    Ці твори віднайшла наша землячка, що зараз живе в Німеччині, лауреат міжнародних конкурсів Віоліна Петриченко, яка активно пропагує українське мистецтво не тільки на теренах рідної батьківщини, а й закордоном. Дует піаністів Віоліни  Петриченко та Артура Нікуліна подарували запоріжцям незабутні емоції від ніжної та скерцозної, ліричної та драматичної музики, наскрізь пронизаної українськими інтонаціями. Музиканти відкрили невідомі сторони національної музики: 5 Прелюдій для фортепіано, «Українська сюїта», фортепіанний цикл «Любов» В. Барвінського та Сюїта для фортепіано в 4 руки С. Рахманінова. Артисти продемонстрували технічну досконалість, ансамблеву злагодженість, емоційну чуттєвість та артистизм.
    Публіка тепло прийняла артистів, довго не відпускала гучними оплесками, двічі викликала «на біс». По закінченні виступу Віоліна Петриченко люб’язно погодилась дати інтерв’ю:
-    Пані Віоліно, ви живете в Німеччині, пропагуєте творчість українських композиторів на концертах. Як же сприймають нашу музику закордоном?
-    Іноземці дуже цікавляться українською музикою, переживають що до сих пір не відкрили її для себе.
-    Чи проводяться концерти суто української музики?
-    Так, зазвичай вони проходять за підтримки українського посольства. Вже відбулися такі концерти у Берліні, Дюссельдорфі, Мюнхені, Кьольні. Там же проходила презентація диску В. Барвінського.
-    Хто приходить на ці концерти – українські емігранти чи і німці теж?
-    Українці, звичайно, охочіше відвідують. Німці ще мало знають про нашу музику і «з чим її їсти», але якщо у концерті я об’єдную твори  О. Скрябіна, С. Рахманінова, К. Шимановського, В. Барвінського, то іноземці залюбки приходять і слухають.
      - Твори яких українських композиторів, окрім Барвінського, Ви полюбляєте виконувати?
      - В. Косенко, Л. Ревуцького, І. Шамо, М. Колеси та інші.
-  А яких композиторів в планах хочете ще відкрити для себе та для слухачів?
- Зараз працюю над новим репертуаром, куди увійде творчість О. Нижанківського та М. Людкевича, ноти яких я теж довго шукала.
- Де Ви знаходите ноти українських композиторів?
Ноти Барвінського я знайшла у Львові три роки тому. Деякі можна знайти і в інтернеті, але частіше через своїх колег, зокрема у Львові.
-    Чи співпрацюєте закордоном з якимись українськими колективами або музикантами?
-    Так, в мене є тріо «Серенаде», в якому грають українці, які нині проживають в Ессені, Кьольні. А, насправді, у Німеччині багато музикантів українців, які сумують за батьківщиною і залюбки співпрацюють один з одним.
З радістю чекатимемо на нову зустріч у концертному залі імені М.І. Глінки Запорізької обласної філармонії.

Опубліковано в Новини
Вівторок
27
березня
11:38

ДЖАЗ – ЦЕ …ВСЕ

     Джазові хіти так чи інакше відомі кожному. Записані у різний час і за різних обставин, вони пройшли випробування прискіпливою увагою критиків і заслужили любов шанувальників, залишивши свій відбиток в історії музики.
     Так, одночасно дві яскраві прем’єри відбулися 22 березня 2018 року у  концертному залі ім. М.І.Глінки Запорізької обласної філармонії. На запоріжців чекала презентація нового колективу – Диксиленду артистів академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії, керівник – Дмитро Мітнік та їх концертної програми «Примари джазу».
     Колектив хоча й молодий, але вже здобув прихильність шанувальників джазового мистецтва. Джаз – це любов, смуток, радість і пристрасть. Цього вечора слухачі змогли сповна насолодитися цієї палітрою. З перших акордів їх підкорювало поєднання африканських ритмів і європейських гармоній у всесвітньовідомих зарубіжних шлягерах. Вокальні партії виконала Lora Lains.
     Учасники ансамблю дуже тонко відчувають всі специфічні нюанси цього напрямку мистецтва: складні ритми, барвисті гармонії, тому так досконало передають незабутні емоції слухачам. Цікаво, що музика джазу, яка притаманна вулично-кафешному стилю, містить багато труднощів для виконавців, тому недаремно вже давно вийшла на високий професійний рівень. Невід'ємною рисою диксиленду є злагодженість та ансамблева чуттєвість, тому артисти продемонстрували як дружнє виконання, так і складні сольні фрагменти, імпровізаційного характеру, продемонструвавши кожен власну професійну майстерність, довершену техніку, витонченість звуку та інтонації, тембральні фарби інструментів.
     Цікаві, пізнавальні факти з історії зародження джазу, його головних героїв – композиторів та виконавців, а також походження, інколи, зовсім неочікуваних назв композиції розповів ведучий Володимир Гітін.
     Музична програма відрізнялась насиченим та різноманітним репертуаром. Поряд з типовими диксилендівськими композиціями P. Mares, B. Pollack «Tin Roof Blues», G. Marks «All of me», S. Williams «Basin Street Blues», Sh. Brooks «Some Of Thеsе Days», L. Armstrong «Dippermous Blues» лунали твори у напрямку свінг H. Warren «Chattanooga Choo-Choo», N. Hefty «Lil Darling», B. Straihorn «Take The ''A'' Train» та, навіть, джазові обробки відомих класичних мелодій, музики з кінофільмів та народних пісень, зокрема «Пісня Тореадора» з опери «Кармен» Дж. Бізе, «Ой, під вишнею під черешнею», «Місія неможлива» Л. Шифріна.
     Публіка була у захваті від концерту, довго не відпускали виконавців гучними оплесками. Привітав новий колектив і автор ідеї створення цього проекту – головний диригент академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії, народний артист України В’ячеслав Редя: «Мене переповнюють емоції радості та гордості за оркестрантів, які входять в новий колектив, а також за таку важливу подію для Запоріжжя, як народження нового джазового професійного ансамблю».
     Глядачі отримали багато драйву й заряду позитивними емоціями від музичної програми, а самі артисти відчули тепло,любов публіки та всебічну підтримку колективу Запорізької обласної філармонії на чолі з генеральним директором, заслуженим працівником культури України Іриною Конаревою!
Вітаємо з прем׳єрою!

Опубліковано в Новини