Фільтрувати матеріали за датою: Четвер, 05 квітня 2018 — Запорізька обласна філармонія
Четвер
05
квітня
18:00

СВІЧА ДУШІ

Полум'я свічки ...
У духовних традиціях багатьох народів воно уособлює внутрішнє піднесення – вогонь серця та світло душі – той Вищої початок, який робить людину Людиною.
5 квітня у концертному залі імені М.І. Глінки о 18.00 відбудеться дивовижне мистецьке свято – поєднання вічного і сучасного, радісного та світлого в концерті провідних артистів філармонії «Свіча душі».
 Напередодні Великодня, ми пропонуємо слухачам поринути у світ глибокої, осмисленої  музики, яка очищає та окриляє.
У програмі прозвучать шедеври світової духовної, класичної та сучасної музики, починаючи з музичних творів майстрів епохи барокко (Г. Гендель,  Й.С. Бах, Д. Каччіні), композиторів класиків (В.А. Моцарт, Ф. Шуберт,  П. Чайковський), християнських православних піснеспівів (Д. Бортнянський, М. Березовський), завершуючи фрагментами із популярних рок-опер Р. Коччанте та  Л. Уебера.
Вокальним мистецтвом слухачів підкорюватимуть: Юлія Якса (сопрано), Вікторія Шестакова (сопрано), Лариса Малацай (сопрано), Микола Квєтков (тенор) та Володимир Малацай (баритон), мелодійний спів скрипки даруватиме Володимир Галіченко, партія фортепіано – Лариса Гнєдиш. Кращі зразки духовної поезії прозвучать у виконанні заслуженого працівника культури України Алли Ходакової.
Запрошуємо всіх до Запорізької обласної філармонії насолодитися прекрасною музикою, духовно збагатитися та відчути чудодійну силу мистецтва!

Опубліковано в Афіша

     4 квітня у концертному залі імені М.І. Глінки відбулося відкриття 15-го Всеукраїнського фестивалю «Французька весна в Україні» на Запоріжжі. Фестиваль Французька весна 2018 – це одна з найяскравіших подій року, створена заради зміцнення зв'язку між французькими та українськими культурними діячами та організаціями. Організатори фестивалю в Запоріжжі – міська громадська організація «Французький культурний центр Alliance».
     Вже четвертий рік поспіль, традиційно, на сцені Запорізької обласної філармонії заходи в рамках проведення фестивалю «Французька весна» радують меломанів всієї країни та дарують незабутні враження від шедеврів світової музики. З привітальним словом до присутніх у залі звернулася голова організації –  Людмила Богдановська. Очільниця привітала всіх з відкриттям фестивалю, познайомила публіку з виконавцем – французьким співаком і композитором Жозефом д'Анвером та розповіла про незвичайний захід. Також зазначила, що за бажанням після концерту  дітки зможуть зфотографуватися із музикантом.
      Цього року у програмі відкриття фестивалю був представлений кіно концерт для дітей «Різношерсті песики», який проходив лише у восьми містах, тому для Запоріжжя – це велика честь.
     У програмі прозвучали музичні твори, написані для відомих мультфільмів  70-х років: «Щеня і сонце» Зденека Міллера (Чехословаччина), «Рукавичка» Романа Качанова (Радянський союз), «Сніп і Снап», «Собаки-моделі» Джона Халаса (Великобританія), «Рекс, новий тато» Лехослава Маршалека (Польща) . Головних героїв маленькі глядачі могли спостерігати на екрані, насолоджуючись яскравими мультфільмами. Цей концерт віддає належне найкращим друзям людини, а особливо дітей – песикам і виховує у малюків позитивні якості – любов, добро, співчуття. Легкі, веселі мелодії у незвичайній інтерпретації сподобалися і дорослим, і маленьким слухачам. Цікаво, що Жозеф одночасно виконував твори на фортепіано, гітарі та ударних інструментах. Кіноконцерт «Різношерсті песики» подарував всім глядачам гарний настрій та позитивні емоції.
      Під час спілкування гості з Франції висловили своє захоплення будівлею концертного залу імені М.І. Глінки, її архітектурою, зокрема оновленою великою залою та акустичними властивостями, подякували запоріжцям та керівництву філармонії за теплий прийом. В свою чергу, генеральний директор філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева вручила Жозефу д'Анверу пам’ятні подарунки й запросила ще раз відвідати філармонію з концертом.
Напередодні Міжнародного дня джазу, який відзначається 30 квітня та в рамках фестивалю «Французька весна» 22 квітня о 18.00 у Запорізькій обласній філармонії презентують свою творчість молоді талановиті виконавці PR3 –  тріо Ремі Паносян! Це молодіжний гурт, який виконує вільний, креативний джаз і, в той же час, джаз-бенд, який заворожує публіку виконанням рок-композицій. Їх неповторна творчість, наповнена палітрою сучасного легкого джазу, енергією року і мелодійністю поп-музики.
    Запорізька обласна філармонія  та PR3 запрошують  на зустріч з НЕЙМОВІРНИМ ДЖАЗОМ! Це будуть яскраві й незабутні емоції!

Опубліковано в Новини


    Над Запоріжжям пролунали останні акорди ХVІІІ Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці». Музичний форум поправу заслужив престиж у культурному просторі України, вже вісімнадцять років він виявляє та розкриває молоді таланти. Цього року до участі долучились майже 800 юних музикантів з Литви, Білорусі, Румунії, Сербії, Італії, Великобританії, України.

    3 квітня 2018 р. у концертному залі імені М.І. Глінки Запорізької обласної філармонії відбулося урочисте нагородження переможців міжнародного конкурсу та гала-концерт кращих учасників з академічним симфонічним оркестром Запорізької обласної філармонії на чолі з головним диригентом, народним артистом України В'ячеславом Редею.

    «За 18 років існування конкурсу в ньому взяли участь більше семи тисяч юних музикантів з Австрії, Вірменії, Грузії, Китаю, Сербії, Чехії, США, Великої Британії, Японії, Литви, а також з усіх куточків України. Кількість учасників конкурсу постійно зростає, навіть незважаючи на складну ситуацію в країні. «Акорди Хортиці» дають юним музикантам упевнений старт до успіхів у професії» - зазначив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, голова оргкомітету конкурсу-фестивалю Владислав Мороко. Привітати всіх учасників з завершенням конкурсу до концертного залу завітав керуючий справами виконавчого апарату Запорізької обласної ради Володимир Подорожко, який висловив впевненість, що «Акорди Хортиці» і надалі збиратимуть обдарованих дітей з усього світу і саме Запорізька земля об’єднуватиме мистецькі таланти. «З такими дітьми і у України, і у Литви, і у всього світу є світле майбутнє!» - підкреслив очільник.

     Пам’ятні призи та спеціальні нагороди отримали більше сотні переможців. До гостей та учасників з привітальним словом та найкращими побажаннями звернулись члени журі конкурсу. Пам’ятні подарунки та спеціальні призи конкурсанти отримали від заслуженої артистки України Богдани Півненко, директора Запорізької дитячої школи мистецтв № 1, голови правління Запорізького обласного благодійного фонду «Акорд», заслуженого працівника культури України, директора Міжнародного конкурсу-фестивалю Віри Мартиненко.

     Головний диригент академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії, народний артист України, художній керівник Міжнародного конкурсу-фестивалю В’ячеслав Редя разом з генеральним директором Запорізької обласної філармонії, заслуженим працівником культури України Іриною Конаревою запросили юних виконавиць – Даніелу Паламарюк (скрипка,Чернівці) та Сандру Василькову (скрипка, Київ) до виступів разом з академічним симфонічним оркестром. До речі, Сандра вже 6 травня в рамках мистецького проекту «Філармонія-дітям» візьме участь у концерті «Таємниці великого оркестру» (диригент-Надія Другова).

    Головну нагороду  цього року здобули одразу дві виконавиці, які набрали рівну кількість балів. Члени журі визначили двох володарів гран-прі, ними стали Мілда Даунорайте (Литва-Велика Британія) та Кіра Фролу (Румунія-Велика Британія). Обидві переможниці навчаються у The Purcell School of Music у Лондоні. Заступник міського голови міста Запоріжжя Анатолій Пустоваров вручив переможцям головний приз у розмірі 10 тисяч гривень.

    Всім учасникам конкурсу-фестивалю подарували корзини квітів від Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізької обласної ради та Запорізької міської ради.

    Міжнародний конкурс-фестиваль кожного року дарує не тільки натхнення учасникам, а й естетичне задоволення глядачам. Після нагородження всі мали змогу насолодилися чудовими виступами талановитих юних музикантів разом з професійним колективом.

   За традицією, лауреати конкурсу отримали шанс виступити на гала-концерті. Запальна мелодія «Андалузької народної пісні «El Vito» в обробці К. Дженкінса у виконанні хору «Менестрелі» показав що маленькі музиканти можуть так само злагоджено, чисто та технічно досконало співати складні твори, як досвідчені музиканти. Ніжна, імпресіоністична Арабеска Клода Дебюссі продемонструвала м'яку, витончену манеру виконавства Вероніка Дощечкіної. Образ тендітної принцеси, що так полюбляє милуватися квітами, втілила найменша учасниця фестивалю Марія Локоткова в італійській народній пісні «Щаслива», захопивши увагу глядачів не тільки артистизмом, а насамперед, чистотою інтонації складної пісні. Злагодженість, ансамблеву чуттєвість та артистизм продемонстрували слухачам скрипковий ансамбль «Alegretto» (м. Запоріжжя) у творі Л. Шукайло «Карусель» та ансамбль «Чарівні струни» (м. Чернівці) з твором «Мартовський хоровод» Г. Дініку. Яскраву, запальну, складну композицію подарував гостям концерту Бойчук Степан (м. Чернівці), а Богдан Христенко (м. Запоріжжя) зачарував слухачів сріблястим тембром бандури, вкотре підтвердивши невичерпні можливості народних інструментів. Жартівливий, примхливий характер маленької пташки правдоподібно передали юна концертмейстер Анна Круть та Ярослав Ревуцький у творі П. Неру «Гаряча канарейка». Танцювальні запальні ритми Лезгинки А. Хачатуряна слухачі почули у виконанні Тимофія Бельбякова (м. Запоріжжя). Віртуозні здібності продемонстрував Олександр Кривець (м. Харків) у технічно та інтонаційно складному творі С. Рахманінова «Музичний момент» мі мінор. Всесвітньо відома мелодія Кампанели Н. Паганіні-Ф.Крейслера пролунала у виконанні Оксани Бутинської (м. Львів). Зовсім несподіваний варіант знаменитої мелодії «Рондо у турецькому стилі» В. Моцарта слухачі почули у Концертному парафразі на тему «Турецький марш» А. Володося від переможниці конкурсу Мілди Даунорайте (Литва-Велика Британія). Виконавиця продемонструвала свою майстерність з різних видів техніки, музикальності, мелодизму та артистизму не тільки в цьому творі, а й у Концерті для фортепіано з оркестром ля мінор Е. Гріга, що пролунав у другому відділенні концертної програми. Виконавці, що стали лауреатами І премії та володарями Гран-прі у номінації «соліст з оркестром» виступали у другому відділенні концерту. Юна скрипалька Сандра Васількова (м. Київ) відкрила його танцювальною музикою Ш. Беріо «Балетні сцени». Інтонації та ритми темпераментного вірменського фольклору оживила на запорізькій сцені Даніела Паламарюк (м. Чернівці) у Концерті для скрипки з оркестром А. Хачатуряна. А завершила святкову концертну програму феєричне виконання блюзової Рапсодії Дж. Гершвіна у виконанні переможниці конкурсу Кіри Флору (Румунія-Велика Британія).

    Виконавці, учасники фестивалю та гості концерту отримали справжнє задоволення від прекрасної музики та високого рівня виконання музикантів. З нетерпінням чекаємо талановитих молодих виконавців наступного року. Пишаємося, що саме у концертному залі Запорізької обласної філармонії успішно реалізовується один з найвідоміших музичних проектів для молоді. Творчий колектив Запорізької обласної філармонії завжди з радістю вітає у себе в гостях юні дарування і докладає максимум зусиль аби діти та дорослі почували себе затишно і комфортно у концертному залі імені М.І. Глінки, у запорізькому храмі Великої музики!

Опубліковано в Новини

     В рамках мистецького проекту «Філармонія - дітям» на маленьких глядачів чекають нові захоплюючі зустрічі у незвичайних країнах, наприклад МУЗИЧНИХ… де вся музика, яка звучить створена саме для дітей.

     Концертна програма «Музична країна» входить до циклу «Дарунки великих композиторів». В ній  представлені музичні твори композиторів класиків для дітей, такі як пісні та п’єси Роберта Шумана  «Небувала країна», «Піщана людина», «Совеня», «Метелик». Юних слухачів артисти Запорізької обласної філармонії  познайомлять з цікавими творами Вольфганга Амадея Моцарта «Жив був на світі хлопчик», «Азбука», «Репетиція концерту» та «Бутерброд». А в  жартівливій міні-опері на музику фортепіанних сонат Йозефа Гайдна діти зустрінуться з персонажами казок Шарля Перо: Попелюшкою, Принцем, Котом у чоботях.. Захоплюючим для  дитячої аудиторії буде виконання польки та маршу Йогана Штрауса «Полька в дитячій», «Марш Радецького» та інших.

    Під час програми малята дізнаються про засоби музичної виразності: як за допомогою мелодії, ритму, гармонії створюється той чи інший музичний образ, а також про цікаві факти дитячих років з життя великих композиторів.

    Це музика яка вчить добру, розвиває фантазію,  формує гарний естетичний смак, залучає до високої культури та виховує духовно збагачену націю! А головне – це цікаво та змістовно для гарного дозвілля усією родиною!

Шановні колеги,

дорогі друзі, поціновувачі мистецтва!

Колектив комунального закладу «Запорізька обласна філармонія» Запорізької обласної ради

щиро вітає вас

із Світлим Днем Воскресіння Христового!

      Великдень – це свято вічного життя, духовного оновлення та здійснення сподівань, що несе нам радість, весну та щастя. А ще – упевненість в тому, що є у світі сили добра, віри і справедливості, які ніколи і нікому не здолати.

      Від щирого серця бажаємо усім душевної рівноваги та гармонії, спокою, миру, добробуту і благополуччя. Нехай радісні Пасхальні дні покладуть благодатні початки нових перемог і звершень на вашому життєвому шляху, душа сповниться відчуттям  щастя,  радості і добра, а теплі писанкові барви та великодній передзвін наповнять серця найсвітлішою музикою.

    Злагоди, достатку, віри і щирої любові вамта вашим родинам!

     Всіх вам благ! Христос Воскрес!

 

За дорученням колективу,

з повагою

генеральний директор,

заслужений працівник

культури України                                                                      Ірина Конарева

Опубліковано в Новини