Фільтрувати матеріали за датою: П'ятниця, 23 листопада 2018 — Запорізька обласна філармонія

     Один концерт "Мистецька імпреза" – і одразу декілька прем'єр у Запорізькій обласній філармонії. Визнані запорізькі композитори, видатні виконавці – все це побачили  глядачі 23 листопада у концертному залі імені Глінки.
     Минуло п’ять років відтоді, як на музичній мапі України поруч з великими містами та столицею засвітилося творче ім’я Запорізького обласного Осередку Національної Спілки композиторів України. Відтоді щорічно у концертному залі ім. М.І.Глінки відбуваються музичні свята за участю академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії під керуванням народного артиста України Вячеслава Реді.
     Напередодні презентації 5 ювілейного творчого проекту «Мистецька імпреза»  відбулося засідання експертної ради з визначення переможців на здобуття премії за досягнення в галузі музичного мистецтва імені Івана Паторжинського. Директор Департаменту культури, туризму національностей  та релігій Запорізької обласної державної адміністрації, заслужений працівник культури України Владислав Валерійович Мороко зі сцени обласної філармонії подякував всім за натхненну працю і вагомий внесок у розвиток культури Запорізького краю та оголосив переможців:
     у номінації «За видатні досягнення у створенні музичного проекту» - народний артист України Вячеслав Редя, головний диригент та художній керівник академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії, за реалізацію творчого проекту «CARMINA BURANA»;
     у номінації «За видатні досягнення у професійному виконавському мистецтві» - Сергій Пелюк, КЗ «Запорізьке музичне училище ім. П.І. Майбороди» ЗОР;
     у номінації «За видатні досягнення у сфері професійної композиторської творчості» - Ганна Хазова, Запорізький обласний осередок Національної Спілки композиторів України.
     Премія та грошова винагорода у розмірі 15 тис. грн. вперше встановлена облдержадміністрацією з метою подальшого розвитку музичного мистецтва, вшанування пам'яті видатного представника українського вокального мистецтва, неповторного співака (бас) й педагога, нашого земляка Івана Паторжинського.  Перших лауреатів та гостей проекту «Композитори Запоріжжя запрошують» привітала онучка  Івана Паторжинського. У своєму вітальному листі Наталя Львівна Паторжинська подякувала всій творчій славетній громаді Запорізького краю та висловила мрію приїхати до Запоріжжя та побувати на прем’єрах музичних шедеврів запорізьких композиторів у виконанні академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії.
     У святковій  атмосфері голова Запорізького обласного Осередку Національної Спілки композиторів України, заслужений діяч мистецтв України Наталія Боєва презентувала буклет до 5 річчя творчої діяльності Запорізького обласного Осередку Національної Спілки композиторів України.
     Твори Ганни Хазової для соло з оркестром виконали солісти Запорізької обласної філармонії - Володимир Галіченко (скрипка), Юлія Якса (сопрано). Прозвучали "Miserere mei Deus" для скрипки з оркестром та Романси на вірші українських поетів.
      Золтан Алмаші є відомим сучасним композитором, працює солістом Національного ансамблю "Київська камерата" та ансамблів "Нова музика в Україні", "Гольфстрім". Він лауреат композиторських премій України імені Левка Ревуцького (2003 р.) та імені Бориса Лятошинського (2012 р.). Закінчив аспірантуру Національної музичної академії ім. П.І.Чайковського клас викладача - лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка, композитора, Героя України Євгена Станковича. У виконанні композитора Золтан Алмаші прозвучав власний Концерт для віолончелі з оркестром "Взаємодії". Твір має три частини: 1. "Тече вода в синє море, та не витікає...", 2. "Самотність", 3. Canzona.
     У  програмі прозвучав прем'єрний твір Наталії Боєвої - Концерт для скрипки з оркестром. Солістка - заслужена артистка України Богдана Півненко (Україна, скрипка). У ювілейному концерті взяв участь хор "Запоріжжя" музичного училища ім.П.І.Майбороди. Керівник - Оксана Братцева. Прозвучала  Месса – меморія для мішаного хору, солістів та симфонічного оркестру Миколи Попова.
     У творі "Адажіо" для струнних Дмитра Савенко – поєднались дивовижне багатство звучання струнного оркестру і мудра тонкість диригентської палички, це  дало можливість кожному присутньому побути наодинці з собою. Також, автор представив глядачеві   симфонічну мініатюру "У шиночку".
"Діалог" і "Танець маріонеток" Валерія Колядюка прикрасили  п’яту ювілейну симфонічну програму динамікою руху, контрастними яскравими образами.
Прем'єри музичних шедеврів запорізьких композиторів у виконанні академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії  пройшли з успіхом. Креативну подачу, вишукану музику, висококласний симфонічний супровід глядачі оцінили по-достоїнству. Свої почуття вдячності  композиторам та виконавцям глядачі виловили бурхливими оваціями, букетами квітів, захопленими щирими відгуками у соціальних мережах.
     Від імені колективу Запорізької обласної філармонії на чолі з генеральним директором заслуженим працівником культури України Іриною Конаревою вітаємо з 5 річницею творчої діяльності Запорізького обласного Осередку Національної Спілки композиторів України під орудою заслуженого діяча мистецтв України Наталії Боєвої та висловлюємо щирі побажання подальших успіхів, розвитку і процвітання.

Опубліковано в Новини

            Минуло п’ять років відтоді як на музичній мапі України поруч з великими містами та столицею засвітилося творче і’мя Запорізького обласного Осередку Національної Спілки композиторів України.

    П’ять композиторів Запоріжжя об’єдналися у самостійну організацію під дахом Національної Спілки композиторів України. Адже протягом 1986 – 1992 років композитори були членами Донецької обласної організації, 1992 – 2012 - входили до складу Дніпропетровської композиторської організації.

         29 листопада 2012 року є датою офіційної державної регістрації Запорізького обласного Осередку Національної Спілки композиторів України. Відтоді щорічно навесні у концертному залі ім. М. І. Глінки відбуваються музичні свята за участю академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії під керуванням народного артиста України Вячеслава Реді. Оркестр виконує прем'єрні симфонічні твори запорізьких композиторів за участю провідних артистів та відомих музикантів України.

            23 листопада 2018 року на сцені концертного залу імені М.І.Глінки прем'єрні твори запорізьких авторів презентуватимуть: заслужена артистка України Богдана ПІВНЕНКО, прозвучить Концерт для скрипки з оркестром Наталії Боєвої та композитор Золтан АЛМАШІ. В його виконанні звучатиме власний Концерт для віолончелі з оркестром "Взаємодії". Твір має три частини: 1. "Тече вода в синє море, та не витікає...", 2. "Самотність", 3. Canzona.

       Золтан Алмаші є відомим сучасним композитором, працює солістом Національного ансамблю "Київська камерата" та ансамблів "Нова музика в Україні", "Гольфстрім". Він лауреат композиторських премій України імені Левка Ревуцького (2003 р.) та імені Бориса Лятошинського (2012 р.). Закінчив аспірантуру Національної музичної академії ім. П.І.Чайковського клас викладача - лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка, композитора, Героя України Євгена Станковича.

    Любителів хорової музики чекає виступ лауреата Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів хору "Запоріжжя" Запорізького музичного училища ім. П.І.Майбороди під керуванням Оксани Братцевої. Прозвучить Месса – меморія для мішаного хору, солістів та симфонічного оркестру Миколи Попова.

     На прем’єру творів Ганни Хазової запрошують відомі солісти Запорзької обласної філармонії: скрипаль Володимир Галіченко та співачка Юлія Якса. Прозвучать "Miserere mei Deus" для скрипки з оркестром та Романси на вірші українських поетів.

      Симфонічні мініатюри Дмитра Савенка "У шиночку", "Адажіо", "Мелодія" та Диптих для оркестру Валерія Колядюка "Діалог" і "Танець маріонеток" прикрасять п’яту ювілейну симфонічну програму динамікою руху, контрастними яскравими образами.

         Сьогодні Запорізький обласний Осередок нараховує 7 композиторів: заслужені діячі мистецтв України Наталія Боєва, Микола Попов, Дмитро Савенко, лауреат Міжнародного конкурсу композиторів Ганна Хазова, лауреат Міжнародного конкурсу у Польщі Валерій Колядюк, лауреат обласних та Всеукраїнських конкурсів, методист музичної школи у м. Енергодар Ольга Попова та Вадим Симонов.

         Запрошуємо на прем'єру музичних шедеврів запорізьких композиторів у виконанні академічного симфонічного оркестру!

Квитки продаються в касі філармонії та на сайтах filarmonic.zp.ua і musin.zp.ua

Телефон каси обласної філармонії:       236-44-67

Телефони білетної агенції   musin.zp.ua (061) 701-0-107

                                                                    (093) 701-0-107

                                                                    (098) 701-0-107

                                                                    (099) 701-0-107

Опубліковано в Афіша