Четвер
22
березня

ЖИТТЯ, ОВІЯНЕ ЛЕГЕНДАМИ

16 і 17 березня 2018 р. у камерній залі Запорізької обласної філармонії за проханням публіки, відбулося дві лекції-концерти «Віртуози ХІХ сторіччя. Н. Паганіні. Ф. Ліст» у виконанні Рафаеля Едеша та артистів філармонії. Захід присвячений творчості видатних, всесвітньовідомих композиторів Ніколо Паганіні та Ференца Ліста.

Всі композитори заслуговують на шану та увагу, втім, мабуть життя саме цих двох митців найбільше овіяно легендами, усілякими фантастичними історіями, загадковими фактами, про які розповів запоріжцям лектор Рафаель Едеш. Так, життєвий шлях італійського композитора Ніколо Паганіні – це не тільки слава, прихильники, успішні виступи, високі гонорари…але і тяжкі випробування, довгі, виснажливі години гри на скрипці в дитинстві, постійні інтриги, наклепи ворогів, нещасливе особисте життя. Паганіні володів прекрасним почуттям гумору і сам же давав привід розповсюджувати про себе загадкові історії. Не менш цікавим видалося життя іншого піаніста-віртуоза, композитора та диригента Ференца Ліста. Угорський композитор так, як і Паганіні став одним з перших сольних виконавців, що мав змогу утримати увагу публіки півтори-дві години. Лектор розповів про невичерпну енергію митця, про його жагу до пошуку «себе», пристрасть до подорожі та українки Кароліни Вітгенштейн. Ніколо Паганіні та Ференц Ліст окрім того що віртуозно самі грали на музичних інструментах, ще і писали таку ж складну та глибоку музику.

Яскраві образи відомих творів «Венеціанський карнавал», Варіації на тему опери Дж. Россіні «Моісей у Єгипті» Н. Паганіні та романс «Olieb» Ф. Ліста подарували слухачам солісти Запорізької обласної філармонії – лауреат міжнародних конкурсів Володимир Галіченко (скрипка), Вікторія Шестакова (сопрано) та Іоланта Дамаскіна (фортепіано). Артисти продемонстрували високу виконавську майстерність, технічну досконалість, ансамблеву чуттєвість. Учасники програми зазначили, що для них це велика відповідальність, адже твори Ф. Ліста й Н. Паганіні – це справжнє музичне змагання й випробування їх професіоналізму.

Лекції про видатних діячів мистецтва, що вже регулярно проводяться у запорізькій обласній філармонії, набувають все більшої популярності. Глядачі завжди з цікавістю та увагою слухають інформацію, а по закінченні концерту дякують гучними оплесками і висловлюють слова подяки та бажання знову прийти. Ці лекції-концерти стали не тільки культурним відпочинком, а й пізнавальним, розвиваючим заходом, тому відвідують їх як дорослі, так і діти.

Автор лекції запросив всіх бажаючих доторкнутися до творчості геніального німецькою композитора Й. С. Баха «Океан Мудрості» на наступній зустрічі, що відбудеться 21 квітня.