Понеділок
23
квітня

ФРАНЦУЗЬКА МОВА ВІДКРИВАЄ ДВЕРІ ФРАНЦУЗЬКОЇ ДУШІ

     Франція пройшла містами України й, зокрема, вуличками Запоріжжя. Насолодитися неповторним французьким мистецтвом містяни могли протягом квітня на багатьох різнопланових заходах. Це: кіноконцерт для всієї родини «Різношерсті песики» у концертному залі імені М.І. Глінки (автор та виконавець Жозеф д׳Анвер), зустріч з письменницею ГалиноюАккерман, авторкою книги «Traverser Tchernobyl» (Пройти Чорнобиль),ніч короткого метру, вистава «Мандруючи королі» (для родин з дітьми) у виконанні французьких акторів Ж. Моа Капрез та І. Селлем, рок-концерт гурту «Матильда»,фестиваль«Баянне коло на Запоріжжі-2018».І вже 22 квітня Запорізька обласна філармонія радо вітала учасників закриття 15-го Всеукраїнського фестивалю «Французька весна в Україні» на Запоріжжі.

     На заході була присутня почесна гостя – Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні пані Ізабель Дюмон. Очільниця привітали присутніх із прекрасним святом французької музики, зазначила важливість проведення заходу – адже він об’єднує різні культури, збагачує людей духовно й розширює нові горизонти. Французька мова відкриває двері французької душі.

     Під час свого візиту Мадам Посол відвідала Червоний хрест і наголосила, що Франція всебічно підтримує прагнення українців зберегти суверенітет кордонів України й побажала миру нашій країні. Посол подякувала спонсорам та партнерам фестивалю, зокрема генеральному директору Запорізької обласної філармонії, заслуженому працівнику культури України Ірині Конаревій за надання можливості проводити концертні програми «Французької весни» в концертному зала імені М.І. Глінки.   Слова подяки звучали на адресу мерії міста Тулузи, Запорізької міської влади та фінансових партнерів: Креді Агріколь Банк та Укрсиббанку. Фестиваль проходив за підтримки Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізької обласної ради, департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації та міської громадської організації Французький культурний центр «Alliance». До речі, Мадам Посол спілкувалася із запоріжцями українською мовою, що було дуже приємно для глядачів.

     В рамках фестивалю свою творчість на частинку Французької культури Запоріжцям дарували молоді талановиті музиканти – гурт PR3.Тріо зародилося у 2009 році за ініціативи піаніста Ремі Паносяна. Разом з двома друзями – Максимом Дельпортом (контрабас) і Фридеріком Петіпре (ударні) вони створили тріо RP3.

     Спільний проект музикантів дозволив їм розширити горизонти і відкрити нові перспективи. RP3 - це рок-група, яка грає джаз, і джаз-бенд, що виконує рок. Вільний і креативний джаз, повний позитивної енергії, який зачаровує публіку найбільших фестивалів усього світу. Своїм драйвом та унікальним виконанням джазу Тріо Ремі Паносяна вже підкорило серця українців у 9 містах: Київ, Львів, Дніпро, Івано-Франківськ та ін., а тепер черга дійшла й до Запоріжжя. Музика колективу насичена квітами сучасного легкого джазу та одночасно енергією року і мелодійністю поп-музики.

     На початку концертної програми Ремі Паносян привітався з публікою, представив своїх колег і зазначив, що вони дуже раді бути у Запоріжжі і презентувати нам свою музику, побажав всім приємного вечора і запросив до нового світу джазу. На сцені хлопці виконали власні композиції, написані у різний час і на різну тематику. У залі була публіка різного віку: від маленьких шанувальників музики до людей більш поважного віку і всі однаково були у захваті. Концертна програма пройшла на одному подиху й заряді драйвової енергії, а інакше не могло й бути, адже це – французький джаз! Глядачі, серед яких було багато професійних музикантів, зокрема артистів академічного симфонічного оркестру, солістів обласної філармонії, керівників і викладачів вищих музичних закладів, композиторів тощо, нагородили виконавців бурхливими оплесками й залишили для них багато схвальних відгуків.

     Артистам було дуже приємно завітати до нашої країни. Разом з організаторами вони щиро дякували адміністрації Запорізької обласної філармонії за теплий прийом, чудовий концертний зал, щирість слухачів і незабутні враження, які створила подорож до колиски козацтва – Запоріжжя.

     Сподіваємось на нові незабутні зустрічі! А серед домовленостей – музичний подарунок у виконанні Мадам Посол Ізабель Дюмон на сцені концертного залу імені М.І. Глінки разом з академічним симфонічним оркестром.

     Чекаємо наступної - XVI Французької весни на Запоріжжі!