Фільтрувати матеріали за датою: Понеділок, 22 травня 2017 — Запорізька обласна філармонія

19 травня мистецький колектив Запорізької обласної філармонії підкорював своєю майстерністю гостей та учасників ІІІ Всеукраїнського фестивалю «KOZAK FEST 2017» в урочищі Княжі Байраки, село Жовтоолександрівка П'ятихатського району Дніпропетровської області. Місце проведення фестивалю обрано не випадково. Це місце першої історичної переможної битви українського народу у визвольній війні 1648р. На глядачів чекали: слеклайн на військовій техніці, козацький ярмарок, Шотландські гірські ігри, виступи народних самодіяльних  та професійних колективів і багато іншого.

В рамках фестивалю Запорізька обласна філармонія презентувала ландшафтне театралізоване дійство «Запорожець за Дунаєм» за мотивами першої української опери  С. Гулака-Артемовського. Даний проект вже мали змогу переглянути запорізькі глядачі й столичні шанувальники народного мистецтва. Покази ландшафтної вистави завжди проходили на знакових територіях: у  історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» Національного заповідника «Хортиця»; у історико-культурному комплексі «700-літній Запорозький дуб»;  у фольклорно-етнографічному комплексі «Кінний театр «Запорозькі козаки» (м. Запоріжжя)  та на Співочому полі Печерського ландшафтного парку  у місті Києві до Дня Незалежності країни.  

За основу дійства були взяті перша та остання дії опери Семена Гулака-Артемовського. Вистава насичена  українськими народними піснями, обрядами, хореографічними номерами та  музикою сучасних композиторів Р. Акімова, К. Мяскова. Дія почалась з церковних передзвонів, які миттєво підхопив академічний симфонічний оркестр під керівництвом  головного диригента народного артиста України Вячеслава Реді. Першим на сцену вийшов козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці» під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Лілії Гринь і запалив серця глядачів козацькими танцями. Потім на сцені з׳явилася Оксана, роль якої виконувала Анна Акішина, яка підкорила серця глядачів своїм ніжним співом. Публіка, а це і місцеві жителі, і гості фестивалю, і учасники АТО, була у захваті від її виконання романсу «Місяцю ясний». Далі перед глядачами з’явилися смішний Карась (артист козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» Віктор Храмов, баритон) та сувора Одарка (солістка Запорізької обласної філармонії Юлія Якса, сопрано). Їх літературні репризи, комічні діалоги та пісні дуже яскраво виглядали на фоні ліричної пари: тендітної Оксани та впевненого Андрія (провідний майстер сцени  Запорізької обласної філармонії Микола Квєтков, тенор).

Музичні діалоги солістів чергувалися з хореографічними та вокальними композиціями артистів козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці», що підкреслювало колорит української культури. Ліричні пісні солістів у супроводі академічного симфонічного оркестру поступово змінювались запальними українськими народними піснями у виконанні ансамблю пісні і танцю «Запорожці». Звучали такі улюблені композиції як «Козацькому роду нема переводу», «Їхав, їхав козак містом» та ін. Під запальні народні ритми неможливо було встояти на місці, і  люди починали пританцьовувати. Колективам вдалося вміло поєднати ліричну та народну лінію сюжету. Артисти філармонії яскраво продемонстрували не тільки свої вокальні й хореографічні здібності, а й виступили в новому амплуа – як професійні актори. Глядачам також дуже сподобалися образи Писаря у виконанні заслуженого діяча мистецтв України Анатолія Андрійовича Галімона та  відомої музики Божени (заслужена артистка України Ольга Беженарь (бандура).

«Запорожець за Дунаєм» - це видовищне поєднання історії, культури та мистецтва. В проекті взяли участь:

- козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці», керівник − заслужений діяч мистецтв України Лілія Гринь;

- академічний симфонічний оркестр, головний диригент – народний артист України В׳ячеслав Редя;

- артисти Запорізької обласної філармонії;

- звукорежисер – Михайло Надь;

- художник по світлу – Ігор Тиришкін;

- начальник авто-транспортного відділу – Анатолій Малюков;

- керівник адміністративної групи – заступник генерального директора Тетяна Тіліс.

Керівник проекту – генеральний директор, заслужений працівник культури України Ірина Конарева.

Не зважаючи на мінливу погоду цього дня всі гості з великим задоволенням насолоджувалися прекрасною виставою  та яскравим національним колоритом. Всеукраїнський фестиваль «KOZAK FEST 2017» - це захід, який об’єднує українців з різними музичними смаками та духовно збагачує.

Участь у фестивалі «KOZAK FEST 2017», який з цього року набув статусу Всеукраїнського, стала можливою за особистого сприяння голови Запорізької обласної державної адміністрації К.І. Бриля. Допомогу в організації виїзду надали і директори Департаментів облдержадміністрації А.М. Антонов та В.В. Мороко.

Організатори фестивалю, а саме народний депутат України Ю.М. Береза, А.І. Авдеєнко та голова Дніпропетровської обласної ради Г.О. Пригунов подякували зі сцени під час урочистого відкриття заходу керівникові Запорізької облдержадміністрації К.І.Брилю за такий яскравий  мистецький подарунок від козацької столиці та виявили бажання організувати покази вистави по всіх  Січах країни! Ідея гарна. Тож, сподіваємося на її втілення найближчим часом.

Всеукраїнський фестиваль «KOZAK FEST 2017» вкотре привернув увагу до вікових традицій великого українського народу,  об׳єднав  навколо ідеї розбудови сучасної незалежної  країни та патріотизму!

Опубліковано в Новини

ИНДУСТРИАЛЬНОЕ ЗАПОРОЖЬЕ

СВЕТЛАНА ОЛЕЙНИК

 

Грандиозным концертом, который пройдет 1 и 2 июня, в филармонии закроют 60-й симфонический сезон.

Академический симфонический оркестр областной филармонии под руководством народного артиста Украины Вячеслава Реди даст концерт вместе с гостьей из столицы — солисткой, лауреатом международных и всеукраинских конкурсов Ярославой Некляевой, которая сыграет на арфе. Этот музыкальный инструмент Вячеслав Редя назвал царицей оркестра.

— Это подарок для публики, слушатели насладятся звучанием арфы, — считает Вячеслав Васильевич. — Готовим к закрытию масштабный концерт. Прозвучат «Симфония №1» финского композитора Яна Сибелиуса. В программе также «Два танца» Клода Дебюсси, «Интродукция и аллегро» Мориса Равеля, «Феерия для арфы с оркестром» Мишеля Турнье. Завершит концерт сюита Арама Хачатуряна из балета «Гаянэ».

И уже готовимся к открытию сезона. Сыграем, в частности, «Симфонию № 2. Запорожские казаки» Рейнгольда Морицевича Глиэра. Это незаслуженно забытое произведение, не слышал, чтобы его исполняли. Масштабная симфония, минут на 50, написана просто гениально! Очень профессионально, чувствуется настоящий украинский колорит. Хочу возродить это произведение.

***

Концерт-закрытие симфонического сезона состоится в филармонии 1 и 2 июня.

Начало в 18.00.

Билеты 100-250 грн.

Телефон кассы 236-44-67.

ссылка на сайт: http://iz.com.ua/zaporoje/zaporozhskiy-simfonicheskiy-sezon-zakroyut-s-tsaritsey-orkestra.html

Опубліковано в ЗМІ про нас