Фільтрувати матеріали за датою: Вівторок, 06 листопада 2018 — Запорізька обласна філармонія
Вівторок
06
листопада

100 РОКІВ НА СЦЕНІ!

Мистецьке життя нашого міста наповнене грандіозними подіями. 5 листопада до концертного залу імені М.І. Глінки Запорізької обласної філармонії зі святковою програмою завітав Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України. Концерт відбувся в рамках Всеукраїнського ювілейного туру до 100-річчя від дня заснування. З великим успіхом вже відбулися виступи в Житомирі, Рівному, Луцьку, Львові, Ужгороді, Чернівцях, Івано-Франківську, Тернополі, Хмельницькому та Вінниці.

Колектив був створений 25 листопада 1918 року. Першим диригентом оркестру був Олександр Горілий. З 1937 року протягом 25 років колективом керував Натан Рахлін. Згодом головними диригентами оркестру були: Стефан Турчак, Володимир Кожухар, Федір Глущенко, Ігор Блажков, Теодор Кучар. Нині художній керівник і головний диригент – народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченко – Володимир Сіренко.

Для Запоріжжя музиканти підготували програму, наповнену шедеврами світової та вітчизняної музики. Відкрили перше відділення надзвичайно проникливою симфонічною поемою Ференца Ліста «Мазепа».

Національний симфонічний оркестр України завжди був і залишається творчою лабораторію українських композиторів, диригентів і солістів. Перше виконання своїх творів довіряли оркестру Борис Лятошинський, Левко Ревуцький, Валентин Сильвестров, Мирослав Скорик, Євген Станкович, Іван Карабиць та інші вітчизняні автори. Звичайно ж, і цього святкового вечора звучали твори українських митців: Три українські народні пісні в обробці Б. Лятошинського та Три українські весільні пісні для сопрано й симфонічного оркестру М. Скорика. У супроводі оркестру неперевершеною красою свого голосу та харизматичним виконанням підкорила публіку солістка Національного театру опери та балету України, заслужена артистка України Наталія Николаїшин.

Оркестр займає почесне місце серед кращих симфонічних оркестрів, адже їх висока виконавська майстерність та професіоналізм дозволяє виконувати найскладніші музичні твори. Всім присутнім гості подарували діамант балетної класики – Сюїту з балету «Жар-птиця» Івана Стравінського, а феєричним завершенням стала Симфонія № 2 Бориса Лятошинського!

Глядачі були у захваті від концертної програми, довго не відпускали колектив зі сцени, дякували за чудову музику та незабутні емоції бурхливими оплесками.

З найкращими побажаннями творчих успіхів та вдячністю за подаровану мистецьку насолоду, генеральний директор Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева та директор-розпорядник філармонії Тетяна Тіліс вручили маестро Володимиру Сіренко та солістам квіти й пам'ятні подарунки.

Артисти подякували усім слухачам за теплоту сердець та гучність овацій, а організаторам – за щиру підтримку та допомогу!

Опубліковано в Новини

Шановні колеги!


Від імені президії Запорізької обласної організації професійної спілки працівників культури України прийміть найщиріші привітання з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, який відзначається 9 листопада разом із Днем української писемності та мови.

Народ існує доти, доки живе його культура. У ці непрості для країни часи ми маємо зробити все, щоб підтримати народні таланти, зберегти кольори радості і віри на українських рушниках, завзяття та оптимізм у віршах та піснях.
Гідний внесок у розвиток української національної культури, її збереження та примноження своєю подвижницькою працею робить творча українська родина, яскравими представниками якої є й профспілкові працівники та профспілковий актив сфери культури і мистецтва. Саме нам, шановні, випала почесна місія – відстоювати та захищати трудові права і соціально-економічні інтереси працівників культури, разом з митцями та професіоналами культурно-мистецької сфери зберігати та примножувати українську національну культуру.
Тож нехай це свято подарує вам душевну злагоду, натхнення в роботі заради утвердження ідеалів добра, любові і краси та відгукнеться у душах гордістю за українську культуру, рідне слово, мову та славну історію.


З повагою,
Голова Профспілки Олена Бойко

2018 рік

Опубліковано в Новини