• Академічний симфонічний оркестр

  • __Академічний козацький ансамбль пісні і танцю "Запорожці"

  • Джаз-квартет «Music men»

  • Диксиленд артистів академічного симфонічного оркестру

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Фільтрувати матеріали за датою: Четвер, 22 березня 2018 — Запорізька обласна філармонія

Прем'єра колективу

ДИКСИЛЕНД

артистів академічного симфонічного оркестру

Керівник - Дмитро МІТНІК

                 Мистецька  подія року! Вперше на сцені концертного залу імені Глінки!

         Презентація колективу ДИКСИЛЕНД артистів академічного симфонічного оркестру з програмою "Примари джазу"!

         Джаз – це особливий настрій, бачення світу і стан душі. Він такий різний, непередбачуваний… Сьогодні джаз - один із найпопулярніших жанрів мистецтва, у якого  мільйони прихильників.

         У прем'єрній концертній програмі ДИКСИЛЕНД дарує шанувальникам як "старий", улюблений традиційний джаз, так і нові сучасні джазові стандарти.

         У репертуарі колективу: твори джазової класики різних стилів і напрямків у оригінальних обробках. Музиканти віртуозно виконують авторські імпровізації, креативно розвивають традиційний стиль і прийоми диксиленду та інших стилів джазу. Робота ансамблю заснована на принципі колективної творчості: художня фантазія кожного виконавця проявляється в створенні загальної композиції твору.

         З ансамблем виступає яскрава вокалістка Олександра Михайленко (LoraLains) -  найкраща джаз-women  Запоріжжя й відома співачка в  Україні.

         Прем'єрний концерт ДИКСИЛЕНДУ - це кращий джаз, що зазвучить у нерозривній гармонії з музичними ритмами ХХI сторіччя.

Ціна квитка від 90 грн

Квитки продаються в касах філармонії та білетної агенції musin.zp.ua

Каса: 236-44-67

Довідки: 236-99-77, 236-44-85

Опубліковано в Афіша

20 березня 2018 року у конференц-залі Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки  відбулася презентація книги «Історія Запорізької обласної філармонії (1939-2017рр.) з серії «Старожитності Південної України». Автори – художній керівник Запорізької обласної філармонії та ансамблю бандуристів «Божена», кандидат філософських наук, заслужена артистка України Ольга Беженарь та молодий історик Дарина Школенко. Видання створено Запорізьким науковим товариством ім. Я. Новицького, за сприяння Запорізького відділення Національної академії наук України Інститут української археології та джерелознавства ім. М.С. Грушевського, Державного архіву Запорізької області, Запорізького національного університету.

З привітальним словом до присутніх звернулася завідувач відділу краєзнавства Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки Палівода Тетяна Миколаївна та представила ЗМІ учасників презентації Це:

Білівненко Сергій Миколайович – голова Запорізького наукового товариства ім. Я. Новицького, кандидат історичних наук;

Беженарь Ольга Петрівна – художній керівник Запорізької обласної філармонії, заслужена артистка України;

Конарева Ірина Едуардівна – генеральний директор Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України.

Запорізька обласна філармонія – це найвідоміший мистецький осередок Запоріжжя і області, тому дане видання є першою спробою зібрати, об׳єднати і науково викласти інформацію про заклад. У ньому автори розкрили цікаві та маловідомі факти про філармонію, її керівників, митців, музикантів та творчі досягнення, про культурно-мистецькі заходи філармонії з 1939 року по 2017 рік.

Сергій Білівненко, як науковий керівник, що зробив значний внесок у створення видання, розповів, що книга носить суто науковий характер і дана робота об׳єднала у собі працю декількох структур, які тісно між собою взаємодіяли.

Ольга Петрівна зазначила, що для неї – це велика, знакова робота. Працюючи досить довгий час у сфері культури, як художній керівник, вона часто зіштовхувалася із необхідністю надання достовірної інформації про філармонію, особливо при створенні ювілейних буклетів. Аби її знайти багато роботи велося з державним архівом, але найцікавіша робота була саме із людьми – колишніми працівниками філармонії, які змогли розповісти багато ексклюзивної інформації. Наприклад, у 1939 році у штаті філармонії працювало всього 17 артистів та 3 чоловіки адміністрації. На жаль, не весь матеріал можна було вмістити до першого видання, тому планується вихід другого «Усна історія Запорізької обласної філармонії».

Ірина Конарева нагадала присутнім, що 10 січня 2019 року виповниться 80 років Запорізькій області, а 11 січня – 80 років Запорізькій обласній філармонії. Свого часу, працюючи над створенням буклету до 75-річчя філармонії була відсутня необхідна кількість інформації про заклад та її працівників, тому дана робота дуже важлива і має велике значення для культури нашого краю. Також генеральний директор зазначила, що до 80-річчя Запорізької обласної філармонії планується випуск великого повноцінного видання про життя і творчість колективу.

Філармонія виховала не одне покоління запоріжців. Завдяки керівникам колективів створюються нові, цікаві програми, які користуються великою популярністю і відзначаються аншлаговістю. Зараз, як і раніше, у філармонії працюють геніальні люди. Одним із корифеїв був Анатолій Князєв – заслужений артист України, видатний діяч, який віддав 60 років життя творчій роботі у Запорізькій філармонії. До 75-річчя філармонії засновано премію імені А. Князєва, якою нагороджуються діячі культури за видатні успіхи та внесок у розвиток філармонії та української культурищороку до Дня музики (1 жовтня) – зазначила Ірина Конарева.

Сприяв реалізації та популяризації видання кандидат історичних наук, заступник голови Запорізького наукового товариства ім. Я. Новицького Валерій Козирєв. Він відмітив, що культура – є невід׳ємною частиною творення історії всього Запорізького краю і філармонія – вже багато років є осередком мистецтва.

Зі словами вдячності до авторів звернулися й присутні на презентації колишні і нинішні працівники філармонії – заслужена артистка України Валентина Аністратова та заслужений працівник культури України Алла Ходакова. Артистки зазначили, що пропрацювавши майже півсторіччя у філармонії, її колектив завжди вирізнявся доброзичливістю та відданістю роботі. Також подякували генеральному директорові філармонії Ірині Конаревій за покращення умов праці та створення творчої атмосфери, що сприяє втіленню нових яскравих проектів.

А особливої музичної атмосфери додали артисти філармонії лауреат міжнародних конкурсів Володимир Галіченко (скрипка) та концертмейстер Іоланта Дамаскіна, які подарували чудові композиції М. Скорика «Мелодія», Л. Боккеріні «Менует», Н. Паганіні «Венеціанський карнавал» та ін.

Присутні друзі, колеги, аспіранти історичного факультету Запорізького національного університету, поети Запорізького краю – Микола Білокопитов, Григорій Лютий, Пилип Юрик, Вікторія Сироватко та представники ЗМІ привітали авторів книги з виходом такого необхідного для нашого регіону видання, побажали нових творчих успіхів і зазначили, що відкрили для себе Ольгу Беженарь не тільки як музиканта, а і як кандидат філософських наук. В свою чергу Ольга Петрівна запросила всіх на прем’єрні концерти до Запорізької обласної філармонії:

-        22.03 «Примари джазу». Диксиленд артистів академічного симфонічного оркестру, керівник Д. Мітнік,

-        23.03 – сольний концерт солістки філармонії Юлії Якси,

-        25.03 – музичний квест «Таємниці філармонії» в рамках мистецького проекту «Філармонія - дітям».

Чекаємо на зустріч!

Опубліковано в Новини
Четвер
22
березня

ЖИТТЯ, ОВІЯНЕ ЛЕГЕНДАМИ

16 і 17 березня 2018 р. у камерній залі Запорізької обласної філармонії за проханням публіки, відбулося дві лекції-концерти «Віртуози ХІХ сторіччя. Н. Паганіні. Ф. Ліст» у виконанні Рафаеля Едеша та артистів філармонії. Захід присвячений творчості видатних, всесвітньовідомих композиторів Ніколо Паганіні та Ференца Ліста.

Всі композитори заслуговують на шану та увагу, втім, мабуть життя саме цих двох митців найбільше овіяно легендами, усілякими фантастичними історіями, загадковими фактами, про які розповів запоріжцям лектор Рафаель Едеш. Так, життєвий шлях італійського композитора Ніколо Паганіні – це не тільки слава, прихильники, успішні виступи, високі гонорари…але і тяжкі випробування, довгі, виснажливі години гри на скрипці в дитинстві, постійні інтриги, наклепи ворогів, нещасливе особисте життя. Паганіні володів прекрасним почуттям гумору і сам же давав привід розповсюджувати про себе загадкові історії. Не менш цікавим видалося життя іншого піаніста-віртуоза, композитора та диригента Ференца Ліста. Угорський композитор так, як і Паганіні став одним з перших сольних виконавців, що мав змогу утримати увагу публіки півтори-дві години. Лектор розповів про невичерпну енергію митця, про його жагу до пошуку «себе», пристрасть до подорожі та українки Кароліни Вітгенштейн. Ніколо Паганіні та Ференц Ліст окрім того що віртуозно самі грали на музичних інструментах, ще і писали таку ж складну та глибоку музику.

Яскраві образи відомих творів «Венеціанський карнавал», Варіації на тему опери Дж. Россіні «Моісей у Єгипті» Н. Паганіні та романс «Olieb» Ф. Ліста подарували слухачам солісти Запорізької обласної філармонії – лауреат міжнародних конкурсів Володимир Галіченко (скрипка), Вікторія Шестакова (сопрано) та Іоланта Дамаскіна (фортепіано). Артисти продемонстрували високу виконавську майстерність, технічну досконалість, ансамблеву чуттєвість. Учасники програми зазначили, що для них це велика відповідальність, адже твори Ф. Ліста й Н. Паганіні – це справжнє музичне змагання й випробування їх професіоналізму.

Лекції про видатних діячів мистецтва, що вже регулярно проводяться у запорізькій обласній філармонії, набувають все більшої популярності. Глядачі завжди з цікавістю та увагою слухають інформацію, а по закінченні концерту дякують гучними оплесками і висловлюють слова подяки та бажання знову прийти. Ці лекції-концерти стали не тільки культурним відпочинком, а й пізнавальним, розвиваючим заходом, тому відвідують їх як дорослі, так і діти.

Автор лекції запросив всіх бажаючих доторкнутися до творчості геніального німецькою композитора Й. С. Баха «Океан Мудрості» на наступній зустрічі, що відбудеться 21 квітня.

Опубліковано в Новини